Pärnu Rannastaadion

TellijaPärnu Linnavalitsus
AsukohtPärnu
SeisValmis / Completed
Pindala2500 m2
FotodTerje Ugandi
Aasta2016
Sisearhitektuur / Interior ArchitectureRaul Tiitus (PINK)
GraafikaMartin Eelma (Tuumik Stuudio)

Pärnu uue rannastaadioni  asukohal on juba alates 1923 a. paiknenud erinevaid spordirajatisi. 1933 a. avati seal arhitekt O. Siinmaa ning ins. N. Leydeni poolt projekteeritud tribüünihoone millest sai Eesti puitfunktsionalismi üks tippteoseid. 1981. aastal tribüünihoone lammutati ning asemele rajati A. Pähna poolt projekteeritud tribüünihoone mis 21. sajandi esimeseks kümnendiks oli amortiseerunud ning lammutati 2015.
Uus Pärnu Rannahoone projekteeriti 2013 aastal toimunud arhitektuurikonkursi võidutöö tulemusena. Hoone plaani sihvakas, pea 1:10 suhtega proportsioon kandub edasi hoone vormi, mis on õhuline, terav ja hoogne. Valgest betoonist pinnad sekundeerivad Rannahotelli tundlikele fassaadidele, kuid samas ei konkureeri nendega. Puitfassaad koos võimsa, kuid õhulise puitkonsooliga viitavad kunagisele O. Siinmaa poolt projekteeritud puitfuktsionalistlikule staadionihoonele.
Hoone funktsionalistlik skeem on lihtne. Publiku teed ei ristu kunagi samas hoones viibivate sportlaste liikumistega. 1.korrusele on paigutatud sportlaste riietus- ja duširuumid, treenerite ruumid ning abiruumid; sh tartaankattega jooksurada. Kuuse tänava poolses küljes asuvad tehnika- ja inventariruumid koos majandushoovi alaga. Publikule avab projekteeritud tribüünihoone ennast nii Lehe kui ka Kuuse tänava pool asuvate avarate treppide kaudu mida mööda pääseb staadionihoone pealtvaatajate tribüünile. Kõik 1500 tribüünikohta on kaetud konsoolse varikatusega mille toetuseta sille on kohati 28 m. Trepistike kohal asuvad konsoolsed varikatused moodustavad visuaalselt suuremõõtmelised lehtrid, mis justkui kutsuvad enda sisemust kaema. Sissepääsu treppidest pääseb tribüünidele ning  pealtvaatajate jalutusalale, kus asuvad ka sekretariaadi ja reporterite ruumid. Samuti paikneb 2.korrusel Ranna puiestee ääres sportlaste hosteli plokk, mis koos rõdudega avaneb mere poole.

Since  1923, there have been various sports facilities at the location of the new beach stadium in Pärnu. A highly modern-looking grandstand designed by architect O. Siinmaa and engineer N. Leyden was opened there in 1933, which became one of the masterpieces of Estonian wood functionalism. In 1981, the grandstand building was pulled down and a replacement designed by A. Pähna was built in its place, which by the first decade of the 21st century had depreciated and was pulled down in 2015.
New Pärnu Seaside Stadium has designed according to architectural competition (2013) winning entry.  The proportion of the slender, almost 1:10 plan is passed on to the entire form of the building, which is airy, sharp and brisk. The facades from white concrete support the delicate facades of the Beach Hotel but do not compete with them. The wooden facade with its powerful yet delicate wooden cantilever refer to Siinmaa’s wooden functionalist stadium building of former times.
The functionalist scheme of the building is simple. The spectators’ paths never cross the athletes moving around in the same building. On the ground floor, there are dressing rooms and showers for the athletes, rooms for coaches and auxilliary rooms, including a tartan-covered running track. Technical equipment and storage space with a commercial area have been planned along the Kuuse Street side. The grandstand opens itself to the spectators on Lehe Street and Kuuse Street with wide stairways leading to the stands of the stadium building. All 1500 stand seats are located under a cantilevered awning, in some places with an unsupported span of 28 m. Visually, the cantilevered awnings above the flights of stairs form large-scale funnels which attract people to look inside. The entrance stairway leads to the stands and a pedestrian area for spectators where administrative rooms and reporter’s booths are also located. The accommodation block for athletes is situated on the 1st floor on the Ranna puiestee side, which opens to the sea with its balconies.

 

  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion
  • Pärnu Rannastaadion